Web levne
Image default
Business / Transportation and Logistics

Tomos

Wanneer je een Tomos scooter ziet rijden krijg je direct een nostalgisch gevoel. Het is geen toeval dat een Tomos scooter behoorlijk veel lijkt op een traditionele Puch. Sinds 1954 maakt Tomos onder licentie van Puch scooters in Slovenië voor de nationale markt. Door een foutje in het contract mocht Tomos vijf jaar later ook hun eigen scooters in het buitenland verkopen. En tot op de dag van vandaag kun je een splinternieuwe Tomos scooter kopen, ook in Nederland.

 

Klassieke eenvoud

De Tomos scooter is een sterk staaltje eenvoud. Alles wat op een degelijke scooter thuis hoort vind je op een Tomos, en verder ook niet veel meer. De huidige Tomos scooters hebben in tegenstelling tot Puch scooters een automatische versnelling met twee koppelingen. Voor 1972 moest je Tomos scooter nog met de hand schakelen. Ook in Nederland werden vroeger Tomos scooters gemaakt, sinds 1966 in Epe. De Tomos 4L was in Nederland een tijd lang zeer populair.

 

Nieuwe Tomos scooters

Qua prijs ligt Tomos in het lagere segment. Dat komt vooral door de eenvoud van Tomos scooters. Het goedkoopste model is uitgerust met een 2-takt motor waarbij je zelf olie moet mengen. Als je liever wat meer gemak hebt kun je voor iets meer geld een Tomos kopen waar je gewoon euro95 in kunt tanken, die kun je bij elk benzinestation krijgen.

 

De meest verkochte Tomos scooters zijn snorscooters met een maximale snelheid van 25km/u. Eigenlijk is een Tomos ideaal voor dit soort snelheden amoxicillin australia. Je hoeft geen helm te dragen en je mag gewoon op het fietspad rijden. Tomos is geen merk voor snelheidsduivels maar voor mensen die goedkoop een degelijke snorfiets willen rijden zonder overbodige luxe.

 

De 16 inch wielen maken de Tomos scooters een bijzondere verschijning tussen al die retro scooters met veel kleinere wielen. Op comfort is zeker niet bezuinigd, Tomos heeft een zeer comfortabele vering in zowel de vorken van de wielen als de zitting. Ze rijd je overal heerlijk soepel.

 

We mogen blij zijn dat Puch destijds een foutje in het contract heeft gemaakt, anders zou Tomos waarschijnlijk nooit uitgebracht zijn in het buitenland. En dan zouden we deze eenvoudige maar zeer veelzijdige scooter moeten missen. Kijk snel in de webshop voor alle mogelijkheden.